Met alleen het hebben van algemene voorwaarden ben je er nog niet… Je moet er ook voor zorgen dat je ze op het juiste moment verstrekt en ernaar verwijst, zodat ze ook geldig zijn. Het zou zonde zijn als je ijzersterke, waterdichte voorwaarden hebt laten opstellen om je bedrijf te beschermen en deze niet van toepassing zijn. Dan heb je er helemaal niks aan. Hoe zorg je ervoor dat je algemene voorwaarden geldig zijn?
Geldigheid algemene voorwaarden
Wil je dat je algemene voorwaarden geldig zijn, dan zul je ze tijdig en op een correcte wijze “ter hand moeten stellen”, zoals dat juridisch heet. Voor de geldigheid van je algemene voorwaarden gelden 3 criteria. Wil je dat je algemene voorwaarden ook geldig zijn, dan moet je ze:
- Tijdig;
- Van toepassing verklaren en;
- Ter hand stellen, ofwel verstrekken.
In artikel 6:233 sub b van het Burgerlijk Wetboek is bepaald dat indien je je klant of opdrachtgever niet een redelijke mogelijkheid hebt geboden om van je algemene voorwaarden kennis te nemen, deze vernietigbaar zijn, wat inhoudt dat ze dus niet van toepassing zijn. Met andere woorden: je moet je klant de kans geven om je algemene voorwaarden te lezen, voordat ze met jou in zee gaan. Lees hier waarom algemene voorwaarden belangrijk zijn. Maar wanneer doe je dat dan precies?
Zo zijn jouw algemene voorwaarden ongeldig
Het moment waarop je je algemene voorwaarden aanbiedt aan je klant is van essentieel belang. Doe je dit te laat, dan kan je klant je algemene voorwaarden vernietigen, waardoor ze niet geldig zijn.
Je dient daarom je algemene voorwaarden altijd vóór of tijdens het sluiten van de overeenkomst aan wederpartij te verstrekken, zoals bepaald in artikel 6:234 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek. Kortom, verwijs naar en verstrek je algemene voorwaarden vóórdat je klant “ja” zegt op je aanbod, zodat deze niet achteraf vernietigd kunnen worden.
Algemene voorwaarden van toepassing verklaren
Het tweede criterium is dat je je algemene voorwaarden van toepassing moet verklaren. Dit doe je door in je aanbod, offerte of prijsopgave te vermelden dat bij het overgaan tot aankoop, verstrekken van een opdracht of het aangaan van een overeenkomst jouw algemene voorwaarden tevens van toepassing zijn en dat deze:
- als bijlage zijn bijgevoegd,
- te vinden zijn op je website (verwijs naar de directe link naar je voorwaarden, dat mag niet de homepage zijn bijvoorbeeld. Je klant moet niet hoeven zoeken naar je algemene voorwaarden);
- optioneel: gedeponeerd zijn bij de Kamer van Koophandel of bij de griffie van de rechtbank te …;
- en op aanvraag kosteloos kunnen worden verstrekt.
En dat verstrekken ofwel ter hand stellen mag ook op elektronische wijze, dus digitaal via e-mail of op je website. Let op! Doe je dit via je website, dan mag je niet zomaar de platte tekst op je website zetten. In artikel 6:234 lid 2 BW is bepaald dat je klant of opdrachtgever je algemene voorwaarden moet kunnen downloaden en opslaan, zodat ze op elk door de klant gewenst moment kunnen worden geraadpleegd, zonder afhankelijk te zijn van de werking van je website of internet.
Binnen één dag je algemene voorwaarden klaar!
✓ Loop nooit meer omzet mis in jouw bedrijf;
✓ Met de juiste voorwaarden zorg je voor betere afspraken dat leidt tot tevreden klanten;
✓ Je eigen voorwaarden schrijven binnen één dag;
✓ Leer je eigen voorwaarden schrijven, zodat jij dit ook makkelijk snel kan aanpassen;
✓ Bespaar duizenden euro’s.
Loop geen risico
Wil je geen risico lopen? Stuur dan altijd een exemplaar mee met je offerte en verwijs daarnaar of indien je een webshop hebt, neem een aanvinkvakje op waarmee de klant akkoord gaat met de algemene voorwaarden en maak daar een hyperlink van met een PDFje of ander downloadbaar bestand naar je algemene voorwaarden.
Als jij in een branche werkt waarin je de algemene voorwaarden persoonlijk overhandigt (ter hand stelt), zorg er dan wel voor dat je kunt bewijzen dat je ze tijdig hebt overhandigd. Als je klant dit betwist dan is het aan jou om aan te tonen dat je ze hebt verstrekt en dit tijdig hebt gedaan.
Er zijn enkele uitzonderingen op het verstrekken van de algemene voorwaarden, met name voor pure dienstverleners. Deze behandel ik in een aparte blog.
Zorg voor een goede bescherming
Heb jij nog geen algemene voorwaarden of heb je deze ooit bij elkaar geknipt en geplakt van concurrenten of business buddies? Dan is mijn revolutionaire cursus “geknipt” voor jou! Deze baanbrekende cursus vind je nergens anders en mijn collega’s verklaren mij voor gek: ik gooi namelijk al mijn kennis en expertise te grabbel om zoveel mogelijk ondernemers te helpen om risk proof te ondernemen. Ik zie het namelijk dagelijks mis gaan, terwijl dat makkelijk voorkomen had kunnen worden.
Aan de hand van een voorbeeld teksten en situaties voor diverse branches, laat ik je precies zien hoe je in je eigen taalgebruik waterdichte algemene voorwaarden schrijft die ook geldig zijn en vertel ik je waar je allemaal aan moet denken en waarom. En uiteraard leg ik je daarin ook haarfijn uit wat je moet doen, zodat je algemene voorwaarden ook geldig zijn.
Ga jij je bedrijf nu eindelijk eens goed beschermen? Kijk hier alle informatie.